Bloedluis bestrijden, herkennen en voorkomen

Image 47378376884550

Hoe herken ik bloedluizen?

De volwassen bloedluis is ongeveer 1 mm groot en met het blote oog te zien. Het diertje heeft 8 poten en ziet er uit als een klein spinnetje. De bloedluis kan lastig te herkennen zijn omdat hij grijs of wit van kleur kan zijn. Pas als de bloedluizen bloed hebben opgezogen zullen ze er rood of paarsachtig uitzien, zoals op de foto.

Image 47378377113926

Bloedluis verstopplaatsen

Bloedluizen houden van donkere kieren en spleten om zich in te verstoppen. Het beestje kruipt ’s nachts uit zijn verstopplek en gaat op zoek naar slapende kippen om bloed te zuigen. Overdag zal je dus nooit bloedluizen aantreffen op je kippen of vogels. 

Image 47378378817862

Hoe ontdek ik bloedluis?

De bloedluistest maakt gebruik van dit principe en met dit product kan je bloedluizen opsporen. De bloedluizen kruipen overdag in de gaatjes van het karton. Je kunt het buisje in de winter al in het nachtverblijf bevestigen en om de paar weken controleren of er bloedluizen in zitten.

Image 47378377474374

Hoe herken ik bloedluis schade?

Bloedluizen voeden zich met bloed van kippen en vogels. Een bloedluisbesmetting zorgt voor stress en irritatie bij de kippen en is schadelijk voor de algemene gezondheid van de vogel.

Image 47378377769286

Stress bij kippen en vogels

Als vogels worden belaagd door bloedluizen, dan gaan ze geïrriteerd en gestresst gedrag vertonen. Ze gaan gaan naar elkaar pikken en hun veren verliezen. Ook overmatig eten en drinken is een aanwijzing dat er bloedluizen aanwezig zijn. De kippen hebben weinig energie, en moeten dat compenseren door meer voedingsstoffen binnen te krijgen.

Image 47378378096966

Bloedverlies bij kippen en vogels

Doordat de bloedluizen voeden van de vogels en kippen, verliezen de huisdieren bloed. Vaak krijgen kippen een bleke kam, waaraan je bloedarmoede kan herkennen.

Image 47378401558854

Bloedluizen en eieren

De algemene gezondheid van de kip of vogel heeft invloed op de kwaliteit van de eierschaal. Ook leggen de hobbyvogels minder eieren. Eieren krijgen zogenaamde 'bloedstippen', rode stipjes op de eierschaal.

Image 47378380521798

Hoe bestrijd ik bloedluis?

Bloedluizen kunnen worden voorkomen en bestreden met Androlis roofmijten. Androlis is de natuurlijke vijand van de bloedluis. De roofmijten vallen de bloedluizen in de nacht aan en eten ze op. Androlis kan goed in hoekjes en gaatjes komen waar je zelf niet bij kunt.

Het belang van een schoon hok

Om bloedluis te voorkomen en goed te kunnen bestrijden, is het heel belangrijk om het vogelverblijf goed schoon te maken. Maak het hok helemaal leeg en gebruik de stofzuiger voor kleine hoekjes en gaatjes. Maak het vogelverblijf uitgebreid schoon met een ecologische allesreiniger en een borstel. Laat het hok daarna goed opdrogen.

Image 47378069127494

Hoe voorkom ik bloedluis?

Nadat je het hok hebt schoongemaakt, kan je kleine kieren dichtstoppen. Hierovoor kan je bijvoorbeeld acrylaatkit gebruiken. Zet daarna in het voorjaar preventief Androlis roofmijten in, om de 12 weken.

Image 47378380718406

Wanneer werken roofmijten niet?

Androlis roofmijten kunnen niet worden gebruikt in combinatie met bloedluis-dodende middelen zoals insecticiden of pesticiden. Verder middelen die de roofmijt uitdrogen, zoals witkalk, of middelen waar het dier aan blijft plakken, zoals vaseline, oliebadjes of bepaalde plakkerige omgevingssprays. Als laatste scherpe materialen en sprays zoals silicapoeder met diatomeeënaarde, deze middelen verwonden de roofmijten en verminderen de effectiviteit.