Spint herkennen, bestrijden en voorkomen
Wat is spint?
Spint, ook wel bekend als spintmijt, is een verzamelnaam voor verschillende soorten mijten die planten aantasten. Deze kleine insecten behoren tot de familie van de Tetranychidae. De kasspintmijt (Tetranychus urticae) komt het meeste voor in Nederland.
Spint herkennen
Spintmijten zijn kleine, ronde beestjes die lijken op spinnetjes of teken en zijn tot 0,5 mm groot. Ze kunnen verschillende kleuren hebben, zoals bruin, rood en groen. De mijten verstoppen zich graag aan de onderkant van de bladeren.
Spint ontwikkeling
De levenscyclus van de kasspintmijt (Tetranychus urticae) bestaat uit vier stadia: ei, larve, nimf en volwassen mijt. De cyclus begint wanneer een volwassen vrouwtje eieren legt op de onderkant van bladeren. Na enkele dagen komen de eieren uit en verschijnen de larven, die slechts zes poten hebben. Deze larven voeden zich met plantensappen en vervellen na een paar dagen tot nimfen. Nimfen hebben acht poten en doorlopen twee stadia voordat ze volwassen worden. De volwassen mijten zijn ook achtpotig en kunnen zich snel voortplanten, vooral onder warme en droge omstandigheden. De volledige levenscyclus kan in slechts één tot twee weken worden voltooid, afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid. Dit snelle voortplantingsvermogen maakt de kasspintmijt een beruchte plaag.
Spint schade
Spint veroorzaakt aanzienlijke schade aan zowel kamerplanten als tuinplanten door het zuigen van plantensappen. Dit leidt tot gele vlekjes, verwelking en uiteindelijk bladverlies. De mijten spinnen ook fijne webben, die de fotosynthese belemmeren en de esthetische waarde van planten verminderen. Bij zware besmetting kunnen planten volledig afsterven. Vooral in warme en droge omstandigheden, zoals in kassen en tijdens zomerse periodes in de tuin, kunnen deze mijten zich snel voortplanten en verspreiden.
Spint bestrijden op natuurlijke wijze
Hieronder vind je een stappenplan om spint op natuurlijke wijze te bestrijden, zonder gif te gebruiken. Je kunt spint op deze manier buiten en in kamerplanten bestrijden.
Stap 1: Plant isoleren
Zet de aangetaste plant apart van je andere planten om te voorkomen dat de spintmijten zich verspreiden.
Stap 2: Aangetaste bladeren wegknippen
Verwijder en vernietig ernstig aangetaste bladeren om de spintpopulatie direct te verminderen en verdere verspreiding te voorkomen.
Stap 3: Besproei met water
Spuit de plant, vooral de onderkant van de bladeren, grondig af met een sterke waterstraal. Dit spoelt de spintmijten van de plant. Bovendien houdt spint niet van hoge luchtvochtigheid.
Stap 4: Roofmijten inzetten
Introduceer natuurlijke vijanden zoals Persi roofmijten die de spintmijten opeten. De hongerige roofmijten kunnen wel 5 volwassen, 20 jonge spintmijten of 20 spint eieren per dag opeten.
Wil je ervoor zorgen dat de spint niet terugkomt? Zet dan tegelijkertijd ook Nicus roofmijten uit. Deze roofmijten lopen in een periode van 6 weken uit de kweekzakjes en beschermen de plant tegen een terugval van spint.
De roofmijten kunnen goed tegelijkertijd worden toegepast. Ze kunnen ook samen worden gekocht in een Combi Deal.
Stap 5: Regelmatig controleren
Controleer je planten regelmatig op tekenen van spintmijten en herhaal indien nodig de bovenstaande stappen om een nieuwe besmetting te voorkomen.
Spint om spint te voorkomen
Hier zijn enkele tips om spint te voorkomen:
Regelmatig inspecteren
Controleer je planten regelmatig op tekenen van spint, zoals kleine gaatjes, verkleuringen of webben. Vroege detectie kan een grote besmetting voorkomen.
Optimale luchtvochtigheid
Spintmijten gedijen in droge omstandigheden. Zorg voor een goede luchtvochtigheid door regelmatig te sproeien of een luchtbevochtiger te gebruiken.
Gezonde Planten
Houd je planten gezond door ze goed te voeden en water te geven. Gezonde planten zijn beter bestand tegen plagen. Zoek op wat jouw specifieke plant voor verzorging nodig heeft.
Nicus roofmijten
Introduceer natuurlijke vijanden van spintmijten, zoals Nicus roofmijten, in je tuin of kas. Deze kunnen helpen om een spintbesmetting te voorkomen.
Quarantaine
Zet nieuwe planten eerst in quarantaine voordat je ze bij je andere planten zet. Dit helpt om te voorkomen dat je onbewust spintmijten introduceert.
Verwijder bladeren
Houd de omgeving van je planten schoon. Verwijder dode bladeren en ander plantafval dat een broedplaats voor spintmijten kan zijn.
Andere manieren om spint te bestrijden
Er zijn verschillende manieren om spint te bestrijden, met elk hun voor- en nadelen. Hieronder leggen we verschillende bestrijdingsmethoden uit, met uitzondering van roofmijten:
Spint bestrijden met azijn
Azijn is een gemakkelijke en goedkope optie om spint te bestrijden. Azijn kan helpen om de pH-waarde van de bladeren te veranderen, wat ongunstig is voor spintmijten. Azijn kan ook schadelijk zijn voor de plant zelf, vooral bij overmatig gebruik. Het kan de bladeren verbranden en de groei van de plant belemmeren. Bovendien is azijn niet altijd even effectief bij zware besmettingen en kan het meerdere toepassingen vereisen.
Spint bestrijden met knoflook
Knoflook heeft natuurlijke insectenwerende eigenschappen en kan spintmijten afschrikken. Het is een veilige en niet-toxische methode die geen schade aan de plant veroorzaakt. Knoflookextracten kunnen eenvoudig thuis worden gemaakt. De effectiviteit van knoflook tegen spintmijten is echter minder krachtig dan bijvoorbeeld de inzet van natuurlijke vijanden Het kan ook een onaangename geur achterlaten. Regelmatige toepassing is nodig om de mijten effectief te bestrijden.
Spint bestrijden met spiritus
Spiritus kan snel en effectief spintmijten doden. Het is een krachtige oplossing die direct resultaat kan opleveren. Daarnaast is spiritus ook relatief goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar. Het nadeel van spiritus is dat het zeer schadelijk kan zijn voor planten, vooral bij onjuist gebruik. Het kan bladeren verbranden en de plant beschadigen. Bovendien is het brandbaar en moet het met de nodige voorzichtigheid worden gebruikt.
Spint chemisch bestrijden
Chemische middelen kunnen schadelijk zijn voor het milieu en nuttige insecten. Ze kunnen ook residuen achterlaten op planten en vruchten. Bovendien kunnen spintmijten resistentie ontwikkelen tegen chemische bestrijdingsmiddelen bij herhaald gebruik. Daarom zouden wij het gebruik van chemische middelen niet adviseren.
Weet je niet zeker van welke plaag je last hebt?
Bekijk onze overzichtpagina met alle plagen.