- Home
- Vijgenskeletteermot bestrijden, herkennen en voorkomen
Vijgenskeletteermot bestrijden, herkennen en voorkomen
Vijgenskeletteermot bestrijden, herkennen en voorkomen bestrijden
De vijgenskeletteermot (Choreutis nemorana) is een vlinder die oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied komt. In 2016 is de vlinder in Nederland ontdekt en sindsdien wordt hij met toenemende mate waargenomen. De vijgenskeletteermot legt graag eitjes op vijgenbomen, waarna de rupsen van de blaadjes eten en een 'skelet' achterlaten.
Zet deze heroes in
Nema Super Sprayer
Ideale aaltjessproeier voor grote oppervlakten- Reguliere prijs
- €13,95
Felti - tegen vijgenskeletteermot
Aaltjes effectief vanaf 10 °C- Reguliere prijs
- Vanaf €16,95
Hoe herken ik de vijgenskeletteermot?
De rups van de vijgenskeletteermot is groen van kleur met zwarte stipjes op het lijf.
Waarom zijn er steeds meer vijgenskeletteermotten?
Sinds de soort zich in Nederland heeft gevestigd, zie je steeds meer motten en rupsen verschijnen. Dit komt omdat de vijgenskeletteermot niet veel natuurlijke vijanden heeft. Bovendien worden er steeds meer winterharde vijgenbomen geplant, waardoor de soort goed kan uitbreiden.
Hoe herken ik vijgenskeletteermot schade?
De rupsen van de vijgenskeletteermot schrapen van de bovenkant van de bladeren. Hierdoor onstaat er een doorzichtig 'skelet' van de bladeren: de nerven van het blad. De vijgen zelf worden gelukkig niet aangetast.
Webjes in de vijgenboom
De rupsen verstoppen zich onder webjes. De zwarte puntjes in de webjes zijn eitjes, waar rupsen uit kruipen. Advies is om het spinsel zo veel mogelijk weg te halen, voordat de rupsen uitkomen.
Hoe bestrijd ik de vijgenskeletteermot?
De rupsen van de vijgenskeletteermot kunnen biologisch worden bestreden met Felti of Carpo aaltjes. Microscopisch kleine aaltjes worden met een tuinsproeier over buxusstruiken gesproeid. Als een aaltje in contact komt met de rups, kruipt het aaltje de rups binnen en doodt het plaaginsect.