Effectief trips bestrijden: tips en trucs voor gezonde kamerplanten

kamerplanten

plagen

tips

Effectief trips bestrijden: tips en trucs voor gezonde kamerplanten

Kamerplanten brengen een vleugje natuur de woonkamers in, het zorgt tevens voor een verfrissende uitstraling en een serene gemoedstoestand.
Voor elke binnenhuis-tuinier is de ontdekking van trips op geliefde kamerplanten dan ook beangstigend. Voor het bestrijden van trips geldt dan ook het motto: beter voorkomen dan genezen. De door Insect Heroes samengestelde Optimized Combi deal bevat alle natuurlijke vijanden om trips op een plantaardige wijze te bestrijden. In deze blog leggen wij uit waarom!

Hoe herken ik trips?

Tripsen zijn zo klein, dat je goed moet speuren om ze te vinden. Volwassen tripsen hebben een langwerpig lijf met rafelige vleugeltjes. Vaak zijn zij niet groter dan 1-2mm. De kleuren waarin zij voorkomen variëren van geel, bruin tot zwart. De gevreesde beestjes zijn vaak terug te vinden in de bloemtoppen of op de bladeren verschillende soorten planten.

Het te laat opmerken van een tripsplaag kan een plantenleven kosten. Hier de meest voorkomende signalen om op te letten:
  • Zilveren of bronzen strepen: trips voeden zich met plantensap uit plantcellen. Doordat de plantcellen door al dat geslurp afsterven ontstaan er zilveren of bronzen strepen.
  • Zwarte stipjes in de beschadigde plekken: van al dat geslurp leggen de trips zwarte uitwerpselen op de aangetaste delen van het blad.
  • Misvormde bloemen: trips lusten ook graag bloemknoppen, waardoor de bloemknoppen misvormd beginnen te lijken of niet goed openen.

Hoe besmetten trips kamerplanten?

Trips zijn vindingrijke beestjes die er meerdere tactieken op na houden om je urban jungle binnen te dringen. Zo kunnen zij meeliften op nieuwe planten uit de winkel, of vliegen zij binnen via open ramen en deuren. Soms willen zij zich ook nog wel eens vasthouden aan kleding. Eenmaal binnen is het voortplanten geblazen, dus is het noodzakelijk voor jouw plant om geen tijd te verliezen.

    Help! Ik heb trips in mijn planten. Wat nu?

    Als je hebt vastgesteld dat je last hebt van trips is het aan te raden je kamerplanten te beschermen. Hier enkele tips om trips te lijf te gaan:
    • Isoleer de geïnfecteerde planten: als je symptomen op een bepaalde plant waarneemt, isoleer deze dan onmiddellijk zodat de plaag niet overspringt naar andere planten.
    • Inspecteren & inspecteren: inspecteer de overige kamerplanten regelmatig.
    • Introduceer natuurlijke vijanden aan de kamerplanten: natuurlijke vijanden zijn de meest effectieve & natuurlijke manier om trips te bestrijden.

    Trips bestrijden met natuurlijke vijanden

    Natuurlijke vijanden zien wij als Heroes met plantaardige superkrachten. Hieronder vallen roofmijten, aaltjes, gaasvlieglarven & vangkaarten. Elke Hero heeft hier een specifiek rol in het bestrijden van trips.

    De levenscyclus van trips kan je onderverdelen in vier stadia, namelijk: het ei, de larven, pop en de adult. Hieronder wordt uitgelegd op welk moment de juiste Hero de trips bestormt:
    • Insect Hero, Irski: is een roofmijt met een generalistische werking. Dat betekent dat hij van alles wat lust, maar zijn voorkeur gaat uit naar tripslarven. Als de eitjes van trips uitkomen, beginnen de roofmijten in actie te komen. Hierdoor kan een beginnende plaag direct halt worden toegeroepen. Daarbij blijft Irski 7 tot 8 weken actief in de plant waardoor je plant langer beschermd is tegen trips. Enkel wanneer de tripslarven groter worden, vechten zij terug door met hun achterwerk te slaan. Het is dan tijd voor Carna.
    • Insect Hero, Carna: is een gaasvlieglarve met roofzuchtige eigenschappen. Hij zoekt min of meer lukraak de planten af naar prooien. Carna is net als grotere predators in de nacht actief. Gemiddeld kan een één gaasvlieglarve wel; 200-300 tripslarven eten in zijn leven van verschillende groottes. Hij jaagt zelfs op adulten, maar Carna heeft in tegenstelling tot volwassen trips geen vleugels. Het is dan tijd voor vangkaarten.
    • Sticky Leafs: de grote, gele, plakkerige vangkaarten zijn een lust voor het oog van de trips. Waar zij een zachte landing denken te maken, wordt het hun laatste vlucht. En waar de adulten vliegen, is het voor de larven eerst noodzaak om te verpoppen tot zij van gedaante kunnen verwisselen. Maar daar steken wij een aaltje voor met Felti.
    • Insect Hero, Felti: is een aaltje die je verdeelt over de potgrond. De meeste tripssoorten laten zichzelf vallen in de potgrond. Hier treffen zij de aaltjes die binnen natuurlijke openingen naar binnen gaan en daarna een bacterie uitscheiden. Door de bacteriën gaat de larve van trips binnen 2-3 dagen doodt.

    Welke natuurlijke vijanden moet ik kiezen?

    Nu je na het lezen van deze blog jezelf een "tripskenner" mag noemen is het inzetten van de juiste dosering aan natuurlijke vijanden de laatste stap. Wij hebben hier drie verschillende pakketten voor jouw urban jungle samengesteld:
    • Combideal: dit pakket is uitstekend voor het direct bestrijden van trips. Het bevat twee Heroes met Felti & Carna. Dit pakket is goed voor zeker 10 kamerplanten.
    • Optimized Combi deal: zoals de naam van het pakket al zegt is dit pakket geoptimaliseerd in de bestrijding tegen trips. Het bevat alle besproken Heroes inclusief vangkaarten. Met dit pakket bestrijdt je alle stadia van trips en blijft je plant langer beschermd tegen trips. Dit pakket is goed voor zeker 10 planten.
    • Jungle Deal: een compleet pakket voor bescherming van jouw urban jungle tegen trips. Ideaal voor mensen met veel planten.