Aardbei. Meer hoef ik niet te zeggen om de roodkleurige lekkernij in je gedachten op te laten komen. De zoete smaak kan je misschien zelfs al proeven! Logisch dus dat deze vrucht een eigen feestdag heeft gekregen. Maar wat weten wij eigenlijk van de aardbei en welke rol is er weggelegd voor onze Heroes? Lees hier onze drie weetjes over de felbegeerde aardbei:
Een aardbei en haar vermomming
Geen vrucht maar een schijnvrucht. Ja, echt!
Aardbeien bestaan vooral uit een opgezwollen bloembodem. De vruchtjes van de aardbei zijn dan ook de kleine pitjes die je ziet en dat zijn er gemiddeld rond de 200 per aardbei.
Wij spreken van een schijnvrucht, wanneer naast het vruchtbeginsel en de zaadknop, ook andere delen van de plant meehelpen met het vormen van de vrucht. Denk bijvoorbeeld aan de bloembodem, de kelkblaadjes of de bloeistengel. ‘Echte vruchten’ vormen zich uit vruchtbeginsels nadat er bevruchting heeft plaatsgevonden. Andere delen van de plant helpen verder niet met de ontwikkeling van de vrucht.
Een ander voorbeeld van een schijnvrucht is bijvoorbeeld onze gele vriend, de ananas. Daar meer over op ananassendag...
Een aardbei en haar technieken
Elke aardbeiplant is in staat om zichzelf te bevruchten door gebruik te maken van de wind of van de zwaartekracht. Aangezien er in kassen weinig tot geen wind staat wordt er gebruik gemaakt van honingbijen of hommels om de plant te bestuiven. Maar heb je nu geen hommels in dienst? Dan kan je het theoretisch ook zelf doen door de stamper en de meeldraden zachtjes tegen elkaar te bewegen. Voilà, de natuur een handje geholpen!
Een aardbei en haar plagen
Zoals elke plant is de aardbeiplant ook kwetsbaar voor plagen. Trips & spint zijn twee plagen die het prettig vinden in je moestuintje vol aardbeiplanten. Geen overbodige luxe om je aardbeiplant preventief te beschermen met Insect Heroes, zoals: Nicus & Persi tegen spint & Irski voor het voorkomen van een trips plaag.