Spint bestrijden in je planten? Zo doe je dat op natuurlijke wijze!

heroes

kamerplanten

plagen

tips

Spint bestrijden in je planten? Zo doe je dat op natuurlijke wijze!

Een koukleum zal niet snel last hebben van spint in zijn planten. Spint is namelijk actief bij warm en droog weer. In deze omstandigheden komt de voortplanting sneller op gang, wat gunstig is voor spint maar schadelijk voor onze planten. Gelukkig is het met de volgende tips goed mogelijk om spint op natuurlijke wijze te bestrijden!

Hoe herken je spint?

Spint is een plaag die vooral wordt aangetroffen in kamerplanten, de hobbykas of tuin. De eerste sporen van spint kunnen worden herkend aan gele plekjes op het blad. Spint prikt namelijk de plantcellen aan en zuigt deze uit, waardoor de gele plekjes ontstaan.

Als je vlekjes tegenkomt, is het omdraaien van de bladeren de volgende stap in de speurtocht naar spint. Zie je kleine, snel bewegende bolletjes krioelen? Dan weet je dat je te maken hebt met spint!


Om 100% zeker te zijn, kun je een loepje gebruiken en letten op de volgende kenmerken:
• Ze hebben een rond lijf en 8 (!) poten.
• Verschillende kleuren van bruin tot rood of zelfs groen.
• Niet groter dan 0,5 mm groot.

We hebben nu vastgesteld dat je spint in een vroeg stadium hebt ontdekt. Het inzetten van Nicus roofmijten is aan te raden om de lichte plaag te verhelpen en de planten preventieve bescherming te bieden.

Help! Ik heb webjes op mijn plant!

Naarmate spint zich blijft voortplanten, maakt het spinsel, kleine webjes, in de bladeren. Hierdoor gaat de plant er minder mooi uitzien en wordt de spintplaag sterker. De webjes worden gebruikt om van blad naar blad te lopen en om hun eitjes veilig op te bergen.


De Nicus roofmijten, die we eerder bespraken, kunnen niet door de webjes heen komen. Op dit moment is het aan te raden Persi roofmijten uit te zetten. Zij hebben namelijk wel de kracht om door de webjes heen te komen.

Hoe zorg ik ervoor dat de spint niet terugkomt?

Bij een plaagvrije plant is het advies om Nicus roofmijten uit te hangen voor verdere preventieve bescherming. De roofmijten zijn ook samen in te zetten, zoals in deze Combi Deal tegen spint.

Spint gedijt goed in warme en droge omstandigheden, terwijl de roofmijten juist in een iets vochtigere omgeving een beter effect geven. Het verhogen van de luchtvochtigheid kan door regelmatig de planten te benevelen met een plantenspuit door een luchtbevochtiger te gebruikten. Let wel op dat je de planten niet constant nat maakt om schimmelgroei te voorkomen.