Pyrales du buis
Buxusmot herkennen
De buxusmot (Cydalima perspectalis) is een invasieve mot uit Oost-Azië. De rups van de buxusmot veroorzaakt veel schade aan buxusstruiken door ze helemaal kaal te vreten.
Buxusrups herkennen
Om buxusrupsen te vinden moet je goed tussen de blaadjes van de buxusstruikjes zoeken. De jonge rups is groen van kleur en valt daarom makkelijk weg tussen de groene blaadjes. Door de zwarte kop is het beestje goed herkenbaar. Als de rups wat ouder is zijn de zwarte lengtestrepen op het lichaam beter zichtbaar.
Buxusmot herkennen
De volwassen buxusmot heeft witte vleugels met een donkerbruine rand. De mot is 's nachts actief en daardoor moeilijker te ontdekken.
Buxusmot ontwikkeling
De levenscyclus van de buxusmot bestaat uit verschillende stadia die bijdragen aan de snelle verspreiding van deze plaag. De buxusmot (Cydalima perspectalis) legt haar eitjes op de onderkant van buxusbladeren, waar ze na ongeveer een week uitkomen. De larven, ook wel rupsen genoemd, voeden zich intensief met de bladeren van de buxusplant en kunnen in korte tijd grote schade aanrichten. Na meerdere vervellingen verpoppen de rupsen zich in een cocon, waarna ze als volwassen mot tevoorschijn komen. De buxusmot heeft doorgaans twee generaties per jaar.
Buxusmot schade
Buxusmot vlinders veroorzaken geen schade, alleen de buxusrupsen. De rupsen eten de blaadjes van buxusstruiken op waardoor de buxusstruik helemaal kaal wordt. Vaak begint de schade aan de onderkant van de struik. Ook verschijnt er spinsel tussen de bladeren.
Buxusmot bestrijden op natuurlijke wijze
Buxusrupsen kunnen milieuvriendelijk worden bestreden met Felti of Carpo aaltjes. Microscopisch kleine aaltjes worden met een tuinsproeier over buxusstruiken gesproeid. Als een aaltje in contact komt met de buxusrups, kruipt het aaltje de rups binnen en doodt het plaaginsect.
De mannelijke motten kunnen worden gevangen met een speciale Buxa val. Zo kan je vroeg ontdekken of je last hebt van een buxusmottenplaag en voorkom je veel schade. De val kan je het beste begin juni tot eind augustus ophangen, wanneer de motten vliegen.
Wanneer de buxusmot bestrijden?
De beste tijd om de buxusmot te bestrijden is in het vroege voorjaar, wanneer de eerste rupsen uit hun eitjes komen. Dit is het moment waarop ze het meest kwetsbaar zijn en je de meeste schade kunt voorkomen.
Aaltjes (nematoden) zijn effectief in de bestrijding van rupsen en kunnen het beste worden ingezet bij temperaturen boven de 10°C, meestal van april tot september.
Feromoonvallen zijn ideaal om de aanwezigheid van volwassen buxusmotten te monitoren en op tijd actie te ondernemen. Hang deze vallen op vanaf juni, wanneer de motten actief worden, om te voorkomen dat ze eitjes leggen.
Tips om de buxusmot te voorkomen
Regelmatig controleren op eitjes en rupsen
Een van de beste manieren om de buxusmot te voorkomen, is door je buxusplanten regelmatig te inspecteren. Kijk vooral naar de onderkant van de bladeren, waar de buxusmot haar eitjes legt. Vroege detectie van eitjes en rupsen voorkomt een grootschalige plaag en minimaliseert schade.
Gebruik een insectennet of vliesdoek
Om te voorkomen dat de buxusmot haar eitjes op je planten legt, kun je een fijnmazig insectennet of vliesdoek over je buxusplanten spannen. Dit voorkomt dat volwassen motten bij de planten kunnen komen, vooral tijdens de maanden dat de mot het meest actief is.
Natuurlijke bestrijders aantrekken
Vogels kunnen helpen om de populatie van de buxusmot onder controle te houden. Door je tuin vogelvriendelijk te maken, verminder je de kans op een grote buxusmotplaag. Om je tuin vogelvriendelijk te maken, zorg je voor voldoende schuilplaatsen, zoals dichte struiken of heggen, waar vogels zich kunnen verstoppen en nesten kunnen bouwen. Plaats vogelhuisjes op veilige plekken en zorg voor water door een vogelbadje neer te zetten. Kies voor inheemse planten met bessen en zaden, zodat er natuurlijke voedselbronnen zijn. Vermijd chemische bestrijdingsmiddelen en bied extra voedsel aan in de winter, zoals zaden en vetbollen. Zo creëer je een aantrekkelijke omgeving voor verschillende vogelsoorten.
Andere manieren om de buxusmot te bestrijden
Buxusmot bestrijden met azijn
Hoewel azijn een natuurlijke en goedkope optie lijkt om de buxusmot te bestrijden, brengt het risico’s met zich mee voor je planten. Azijn is een zuur dat niet alleen de rupsen van de buxusmot kan aantasten, maar ook de buxusplant zelf. Door de hoge zuurgraad kan het blad van de buxus verbranden, wat de plant verzwakt en vatbaarder maakt voor andere plagen en ziektes. Daarnaast is azijn niet effectief genoeg om grote buxusmotplagen onder controle te houden, en het doodt de motten of rupsen niet onmiddellijk. In plaats van azijn, zijn biologische bestrijdingsmiddelen of het gebruik van natuurlijke vijanden vaak effectievere en veiligere keuzes.
Handmatig buxusrupsen verwijderen
Een milieuvriendelijke manier om buxusmotten te bestrijden, is door de rupsen handmatig van de buxusplanten te verwijderen. Dit is een arbeidsintensieve methode, maar het kan effectief zijn als de plaag nog niet groot is.
Consultez notre page de présentation avec tous les parasites.